AĞAÇ BUDAMA ANKARA

12/15/2016

adaçayı ve goji bery

adaçayı ve goji bery


                                                          ADAÇAYI

Adaçayının Faydaları
 Adaçayı yaprakları çalan yeşil renktedir ve sivri uçlu yaprakların üzerindeki damarlar belirgindir. hem gıda olarak hem de sağlığa faydaları ile bir tedavi aracı olarak geniş çaplı kullanılmıştır ve günümüzde artarak kullanılmaya devam edilmektedirZararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar
·         Bronşit ve astım belirtilerini hafifletir

·         Karaciğeri temizler
·         İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisine yardımcı olur
·         Aşırı terlemeyi azaltır
·         Stresi azaltır
·         Sakinleştirir
·         Menopoz sonrası belirtileri hafifletir
·         Alzheimer’a karşı yardımcı olarak kullanılır
·         Kan şekerini düşürür
·         Dişeti iltihaplanmasına karşı kullanılır
·         Ağız yaralarının tedavisinde kullanılır
·         Sinirsel baş ağrısını hafifletir
·         Gargara suyu olarak kullanılır
·         Boğaz ağrısını alır
·         ÖSTROJEN HORMONU SAĞLADIĞI SÖYLENİR.



Adaçayı Nasıl Hazırlanır?3 KAŞIK ADAÇAYINA SICAK SU VE LİMON DÖKÜLÜR.5-10 DAKİKASONRA İÇİLİR.HAMİLELERİN KULLANMASI ZARARLIDIR.
Adaçayının Sağlığa Faydaları
Adaçayının faydaları başta sindirim sistemi sorunlarına ve hafızayı güçlendirmeye yönelik olarak kullanımı olmak üzere dahili enfeksiyonlardan koruma, terlemeyi azaltma ve saç bakımına kadar pek çok alanda görülmekte. Adaçayı sadece kurutulmuş yapraklarla hazırlanan çay şeklinde değil taze yapraklardan özü çıkarılarak hazırlanan yağ şeklinde de kullanılmakta.BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ DİŞETİNİ VE DİŞLERİ KORUDUĞU..
 kurutulmuş adaçayı kökünün Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanılan modern ilaçlara benzer maddeler içerdiği belirtilmiş.
Adaçayı aynı zamanda saç, kepek, yağlı saç, ya da kafa derisi enfeksiyonları için durulama suyu olarak tavsiye edilmekte. Aynı zamanda gri veya beyaz renkli saçlarda gözle görülür şekilde eski rengine dönme sağladığı yönünde bazı çalışmalar bulunuyor.
Adaçayı Nasıl Seçilir Ve Saklanır?
Taze adaçayı yaprakları yeşil renktedir , GÖLGEDE KURUTMAK UYGUNDUR.Yerel pazarlarda ya da aktarlarda kurutulmuş organik adaçayı bulabilirsiniz. Organik olarak üretilen adaçayı C vitamini yönünden daha zengindir ve besin değerleri taze adaçayına daha yakındır.
Taze adaçayını az miktarda hava alan plastik bir kabın içinde muhafaza edebilirsiniz. Kurutulmuş adaçayı ise hava geçirmeyen cam bir kavanozda saklanırsa tazeliğini 6 aya kadar korur. Kavanozu serin, loş ve kuru bir yere koyun.
DİKKAT:

Adaçayı, hamile veya emziren kadınlar tarafından ya da epileptik kişiler tarafından kullanılmamalıdır.  uzun süreli kullanımı tavsiye edilmez. Herhangi bir sağlık koşulunuz varsa adaçayı kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız.


Goji Berry Nasıl Kullanılır?
Goji berry, inanılmaz şekilde sulu ve tatlıdır, tadı yabanmersini ve kirazın arasındadır. Goji bitkisinin sağlığımıza çok faydası olduğu için, hiç bir parçası atılmaz ve kullanılabilir. Parlak kırmızı meyveleri lezzetlidir. Yapraklarından, mükemmel çay yapılır. Ayrıca yapraklar ve saplarından yağ yapılır. Kurutulan Goji, bir kuru meyve olarak ta aynı önemde bir besindir.



Goji Berry (Kurt Üzümü) Kullanımı - Goji Berry Nasıl Kullanılır:
Goji Berry, çorbalar ve çay yapımında kullanılmaktadır. Çin’in bazı bölgelerinde taze olarak da tüketilir. Goji Berry’ler genellikle kurutulmuş meyve ya da goji berry suyu olarak ihraç edilir.

Son yıllarda Goji suyu da Avrupa ve Amerika’da yaygın olarak tüketilmeye başlanmıştır. Türkiye'de Goji taze meyvesini ve Goji suyunu bulmak pek mümkün değildir. koruyucu, renklendirici, tatlandırıcı katkı maddeleri konulmuş hiçbir ürüne güvenilmez. Saf kurutulmuş meyve tüketiniz.
Kurutulmuş goji berry meyvelerini günde bir avuç yiyerek tüketebilirsiniz. Yetişkinlerin çoğunda bu oran günlük yaklaşık olarak 20-30 gram Goji berry'ye denk gelmektedir. Biraz daha az veya biraz daha fazla almış olmanız herhangi bir sorun teşkil etmez. Ancak goji berry meyvesinin etkili olmasını istiyorsanız, hergün düzenli olarak almanız gereklidir. Eğer tam bir etki istiyorsanız günlük Goji berry tüketim oranı yaklaşık 50 gr. olarak belirlenmiştir.



Goji Berry kurutulmuş meyveleri Türkiye de satılmaya başlanmıştır. Değişik firmalar ve baharatçılarda bulmak mümkündür. Önemli olan nokta, Goji Berry'lerin vakumlu hava almayan paketlerde Türkiye'ye getirilmiş olmasıdır. Çünkü hava ile temas, ısı değişiklikleri, havadaki zararlı olabilecek moleküller Goji Berry'nin içeriğini bozabilir. Özellikle vitaminler çok hassas yapılardır. Sıcaklık, yanlış depolama ve benzeri diğer bazı faktörlerden çok hızlı bir biçimde etkilenebilirler.

Goji orjinal olarak Çin'de üretilir ve tüm dünyaya ihraç edilir. Son birkaç yılda Türkiye'de de üretilme çalışmaları başlamıştır. Ama toprak koşulları (toprağın ve suyun içindeki mineraller), iklim ve hasat sırasındaki olgunlaşmışlık düzeyi gibi faktörler de meyvenin Vitamin ve mineral içeriğini etkilerlerAçıkta tezgahta satılan Goji Berry içeriğindeki maddeler tam olarak olmayabilir, bunları almayınız. Goji Berry aldıktan sonra mutlaka hava geçirmez cam kavanozlar içinde veya vakumlu kilitli paketlerinde saklayınız. Yiyeceğiniz kadar miktarı alıp tekrar kilitleyiniz.
Kurt Üzümü'nün Faydaları:
 
  • Dünya daki en yüksek antioksidan yiyeceklerinden biridir. Antioxidant carotenoidsin tam bir tayfını içerir.
  • Ömür uzunluğunu artırmak için ve kuvvet verici olarak kullanılır.
  • 19 farklı amino asit içerir (Arı poleninden altı kere daha yüksek). Methionine, Leucine, Isoleucine, Lysine, Phenylalanine, Threonine , Tryptophan, Valine ...
  • 21 iz minerallerini içerir. Çinko, kalsiyum, germanyum, selenyum, fosfor ...
  • İçeriğindeki Germanyum kansere karşı koruyucu bir iz mineralidir. Nadiren, yiyeceklerde bulunur.
  • % 13 protein içerir, kepekli buğdaydan daha yüksektir.
  • Portakaldan yüzlerce kat C vitamini içerir.
  • B vitaminlerini içerir, yiyeceği enerjiye döndürmek için zorunlu.
  • %8 Vitamin E içerir. (Çok nadiren meyvelerde bulunur, sadece tahıl ve tohumlarda)
  • Beta Sitosterol'a içerir, anti-alevlendirici bir ajandır. Kolesterolü düşürür.
  • Cinsel iktidarsızlık ve büyüme hormonlarına iyi gelir.
  • Hormonların ve beyin ve sinir sisteminin düzgün iş görmesi için vücudun üretimi için gerektirilen gerekli yağlı asitleri içerir.
  • Kalp ve kan basıncına faydası olan maddeler içerir.
  • Solavetivone içerir. Bu madde güçlü bir anti fungal ve anti-bakteriyeldir.
  • Physalin içerir. Löseminin bütün büyük tiplerine karşı aktif olan doğal bir bileşiktir.
  • Tümörlere karşı deney farelerinde doğal katil hücre faaliyetini arttırdığı görülmüştür. Geniş tayfla anti-kanser ilacıdır.
  • Karaciğer tarafından kolin'i üretmek için kullanılan Betain içerir, sakinleştirici, hafızayı arttıran, kas büyümesini terfi ettiren ve yağlı karaciğer hastalığına karşı koruyan bir bileşiktir.
  • Betain ayrıca, vücudun enerji tepkilerinde kullandığı metil gruplarını sağlar ve homosistein düzeylerini azaltmaya yardım edebilir.
  • DNA'yı korur.
  • Havuçtan daha iyi bir beta karoten kaynağıdır.
  • Zeaxanthin içerir. Göz retinasında bulunan iki karotenoidden biridir. Göz sağlığı için çok yararlıdır.
goji bery yetiştirme

goji bery tohumdan veya çelik ile yetiştirilebilir.

tohumdan yetiştiricilikte aktardan alınan meyvesinin tohumları ayrıştırılır.
temizlendikten sonra özel kasalara veya saksılara tohumlarını yüzlek olarak ekiyoruz.
       
       sabah ögle akşam sisleme şeklinde suluyoruz.15-28 santigrat sıcaklık çimlenmeyi kolaylaştıracaktır.10-20 gün içinde yüzde 80 filizlenir


goji bery


.daha sonra şaşırtıyoruz.
1-1,5 ay sonra asıl yetiştireceğimiz yere alıyoruz.

       3-4 ay sonra tepe alma işlemi gövdeyi kalınlaştırır.ilk yıl genelde tek gövdeli olur.dallanma pek olmaz.kışın bitki soğuklanma ihtiyacını karşılamalıdır.-45 dereceye dayanıklıdır.
sıcak yerlerde ürün vermez.kışın muhakkak soğuklanabildiği yer olmalıdır.
soğuklanan 2 yaşında saksıda yetişmiş goji berry


ankarada bazı yerlerde boluda ticari anlamda yetiştiricilik yapılıyor.kg fiyatı:65-100 tl arası.normal goji berry kırmızı olanıdır.siyah kurt üzümü daha etkili ve faydalıdır.fiyatı 200 tl ye kadar çıkar.

2.yılında 3. ve 4. dalları verir.

genelde 3. yılı ürün verdiği zaman dır.yedi veren gibi sürekli çiçek açar ve ürüne döner.

çalı tipinde gelişir.1-1,5 metre ara ve sıra üzeri uygundur.suyu sever.sert şartlara dayanımı  fena değil.
goji bery daha sonra araziye dikilir.



saksıda yetişmiş goji bery










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder