AĞAÇ BUDAMA ANKARA

AĞAÇ DİKİM TEKNİKLERİ







AĞAÇ DİKİM TEKNİKLERİ


AĞAÇ DİKİMİ ZAMANI
Fidanlar, sonbaharda yaprak dökümü ile ilkbaharda ağaçlara su yürümeye başlamasına kadar geçen devrede dikilir. En iyisi de kışı yumuşak geçen yerlerde sonbaharda, kışı sert geçen yerlerde ise erken ilkbaharda dikmektir. Fidanlar, ilkbaharda gövdelerine su yürümeden yerlerine dikilmiş olmalıdır.TOMURCUK UYANMAMIŞ OLMASI DAHA İYİDİR. 
Kışları çok sert olmamak koşuluyla kurak bölgelerde de sonbaharda dikimi daha iyi sonuç verir. Çünkü sonbaharda dikilen fidanların köklerindeki yaralar kışın kapanır ve emici kökleri meydana getirmek üzere hazırlanmış olur. Bunlar erken ilkbaharda dikilen fidanlara göre topraktan daha çabuk ve daha bol miktarda su alma yeteneğine ulaşacaklarından kuruma tehlikesi azaltılmış olur. 
DİKİM BUDAMASI

Meyve fidanları dikimden önce mutlaka dikim budamasına tabii tutulur. Dikim budamasının amacı; fidanların söküm sırasında zedelenen, ezilen, kopan kök kısımlarını kökün sağlam yerinden kesmek, birbiri üzerine binen kökleri ayıklamaktır. Budamaya uygun olarak ağacın tacı ile kökü arasındaki dengeyi bozmamak için taç kısmından bir kısım dallar azaltılır.  Bu şekilde dalların uçlarında bulunan ve daha erken uyanan gözler kesilmiş olur ki, bu ağacın uyanmasını geciktirir ve fidanın tutumunu kolaylaştırır.
Bu budamada önemli olan daha çok kuru kökleri kesmektir.kazık köklerde ise uyandırmak için uçtan alıyoruz.

Dikim budaması yapılmayan fidanlar ilkbaharda gövde ve gözlerde toplanan besin maddelerinin yardımıyla çabucak sürer. Fakat sonradan kök henüz sürgün ve yaprakların su ihtiyacını karşılayamadığından kurumaya başlar.  
Meyve bahçesi tesis edilecek arazide önce yaz aylarında dip kazanla pulluk tabanı kırılmalı daha sonra derin sürüm yapılmalıdır. Kesekleri kırmak, dağıtmak ve araziyi tesviye etmek için sonbaharda tırmık çekilerek toprak hazır hale getirilir.bu işlem toprak drenajını artırır.topragın suyu emme hızı artar.mesela yaşken toprağı çiğnememek için dikim yapmıyoruz.çiğnenen toprak sertleşir su emişi durur. 

Fidanların dikim noktaları kazıklarla işaretlenerek en az iki gün önce açılmalıdır. Fidan çukuru açılırken işlenmiş toprak çukurun bir yanına, alttan çıkan toprak ise diğer yanına konur. Çukurun genişliği toprağın işlenme durumuna ve dikilecek fidanın kök gelişmesine bağlıdır. Çukurlar elle veya mekanik olarak açılabilirler. Ancak toprak nemli olmamalı, kolay parçalanabilir olmalıdır. Burgu ile açılan ağır nemli killi topraklarda çukurun içi cam gibi bir yapı oluşturur (bu tabaka) kök dağılımını engellediği için  dikimden önce kırılmalıdır.dikim esnasında rüzgarsız yere mümkünse dikmeliyiz.ağaç köklerine sulandırılmış hümik asit verebiliriz…bu yeni kök oluşumunu artıracak ağaç tutumunu kolaylaştıracaktır..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder