AĞAÇ BUDAMA ANKARA

12/23/2016

ELMA İÇ KURDU

  Elma iç kurdu:      Kışı ağaç kabuğunun içinde geçirir.meyveleri  delerek içinde galeriler açarak çürütmektedirler.meyveler sonuç olarak dökülmektedirler.ağaçta kalanlarınsa ticari olarak değerleri yoktur.mücadele yapılmazsa ürün kaybı çoktur.

MÜCADELESİ:

ÖNCELİKLE    ARMUT AYVA CEVİZ GİBİ AĞAÇLARLA KARIŞIK BAHÇE TESİSİ DOLAYISIYLA DİĞER KONUKÇULARA  BULAŞIR.BAHÇELER MÜMKÜNSE KARIŞIK TESİS EDİLMEMELİDİR.TABİ BU DURUM  TİCARİ BAHÇELER İÇİN GEÇERLİDİR.DÖKÜLEN ELMALAR UZAKLAŞTIRILIP DEPO VE AMBALAJ İŞLEMLERİ UZAKTA YAPILMALIDIR.BAHÇE KENARINDA AMBALAJLAMA İŞLEMİ YAPILMAMALIDIR.
BAHÇENİN SÜRÜLMESİ YAPILMALIDIR.GÖVDESİNE OLUKLU MUKAVVADAN TUZAK BANDLAR SARILMALIDIR.BUNLARA GELEN LARVALAR HAFTALIK KONTROLLE YOKEDİLMELİDİR.
BİYOLOJİK MÜCADELE:
-zararlının bahçedeki düşmanları iyi tanınmalıdır.
-populasyonunu n düşük olduğu bahçelerde feromon tuzakları asılarak yakalanırlar.bir kaç yıl aynı uygulama ile yokedilirler.
       Kimyasal mücadelede ise:meyve bahçesinde iç kurdu meyveye girmeden ilaçlama ve daha sonrasında yapılacak ilaçlama önem taşır
İlk ilaçlama zamanlarını sağlıklı şekilde saptamada ilk larva çıkışlarının belirlenmesi çok önemlidir. Kesin saptama için aşağıda belirtilen tahmin uyarı yöntemleri uygulanmaktadır. Bu yöntemlere göre ilaçlamaya karar verdikten sonra toplam 3 ilaçlama yapılmaktadır.



Elma içkurdunun ilaçlama zamanının tesbiti:
1-          Kültür kutularında ergin çıkışı  ve yumurtanın       izlenmesi       
2-          Etkili sıcaklık toplamlarının kullanılması

3-          Cinsel çekici tuzakların kullanılması

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder