AĞAÇ BUDAMA ANKARA

ÇİM EKİMİ





                     ÇİM EKİMİ:
                     
2. Gerekli Araçlar


a) Ekim yapılacak alanı temizleyin : 
 b) Gübreleme ile toprağı besleyin Sonbaharda ve ilkbaharda uygun gübreleri kullanın.
3. Toprağın Hazırlanması:
Toprağın hazırlanması, çim ekiminden bir hafta önce olmak koşuluyla, yılın her anı yapılabilir.
Gerekli AraçlarKürek, bel küreği, Tırmık,Rulo, ,ÇAPA MAKİNESİ,EL ARABASI
1. Bel küreği veya ÇAPA kullanarak toprağı 20 cm derinliğe kadar belleyin.İYİCE BAHÇEYİ SÜRÜYORUZ.
2. Tırmık yardımıyla toprağı düzeltin, topakları dağıtın, yabancı maddeleri temizleyin.
3. Kürek kullanarak toprak seviyesini eşitleyin (taşları temizleyin, çukurları doldurun)YANİ BİR NEVİ TESVİYE YAPIYORUZ.
4. Rulo ile toprağı sıkıştırın.EKECEĞİMİZ ÇİMLER TOPRAĞIN DERİNLERİNE GİTMESİN.SONRA ÇIKMAZ.
5. Tekrar tırmık yardımıyla toprağın yüzeyini düzeltin.
Bu işlemleri birkaç kere tekrarlayın. Yüzeyde 2 – 3 cmlik ince toprak katmanı olması çok önemlidir. Ekim sırasında mükemmel sonuç almak için, bu düzeltme işlemi özenle yapılmalıdır. Toprağı hazırlama işlemleri güneşli bir günde ve kuru toprak üzerinde yapılmalıdır. Eğer otomatik sulama sistemi döşenecekse, bu işlem toprak düzeltme işleminden önce yapılmalıdır.

Tohum serpme işlemi toprak kuruyken yapılmalıdır. Yağmurlu veya rüzgarlı havalarda tohum serpmeyin. Tohum serpme işlemi sırasında sırtınızı rüzgara verin.
NOT:
EKECEĞİMİZ ÇİMİN KARIŞIMI ÖNEMLİDİR.NEREDE,NASIL GÜNEŞ ALDIĞI İKLİMİ ÇOK ÖNEMLİDİR.KULLNACAĞIMIZ ÇİM ÇEŞİDİ MİKTARLARI OTOMATİK OLARAK DEĞİŞİR.HAZIR KARIŞIMLI ÇİMLERİ ÇOK GÜVENDİĞİMİZ YERLERDE ALMALIYIZ.
KARIŞIM ORANLARININ NERE İÇİN UYGUN OLDUĞU YAZMALIDIR.GÖLGE ÇİMİ,YARI GÖLGE ÇİMİ,GÜNEŞ ÇİMİ HERBİRİNİN KARIŞIM ORANI FARKLIDIR.
Gerekli Araçlar
Tırmık
Rulo

Gübre serpme
Tohum serpme
a) Ekim Tarihleri : Kuzeyde, Nisan, Mayıs, Eylül ayları ekim yapmak için uygun aylardır. Mart, Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında ise ancak hava şartları uygun olduğu takdirde ekim yapılabilir.  Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında ise ancak hava şartları uygun olduğu takdirde ekim yapılabilir. Diğer aylar ekim yapmaya uygun değildir.
b) Tohum miktarı : m²ye 30 – 60 gr arası tohum gerekir.
c) Ekim Yöntemi : Tohumları karıştırın. Tohumların yarısını bir yöne, kalan yarısını ise diğer yöne doğru yürüyerek serpin. Bir geçtiğiniz yerden bir daha geçmemek için ekim yapılacak alanı parsellere bölün. Çim ekilecek alanın kenarlarına daha fazla tohum serperek, çim alanın sınırlarını belirginleştirin. . Tohumların toprakla tam olarak temasını sağlamak için kuru toprak zemini rulo yardımıyla iyice sıkıştırın.
5. Bakım

Çimlerin çıkma süresi kullanılan tohum karışımına göre değişiklik gösterir. Yaklaşık 2 ila 3 hafta içinde çıkmaya başlarlar.TOPRAĞI NEMLİ TUTMAYA ÖZEN GÖSTERİYORUZ.
a) İlk defa biçme : Çim, 10 cm yüksekliğe ulaştığında, 5 – 6 cmden sonrasını keskin bıçaklar kullanarak biçin. İlk biçmeden sonra, köklerin topraklara daha iyi temas etmesini sağlamak için üzerinden ruloyla geçebilirsiniz..
Yazın:çimler25günde bir biçilmelidir.
Sonbaharda :çimler Eylül sonuna kadar 20 günde bir biçilir.
Kış başlangıcı (kasım ayı): Çimleri son bir kez, kışa dayanabilmeleri için biraz da uzun bırakarak (5-6 cm) biçin. Kış aylarında havanın çok soğuk olmadığı zamanlarda 10 cmi geçmişse biçin. Aksi halde kışın pek uzayamayan çimler soğuktan donabilir.
Sulama
Yazın sulama, hafif yağmurlama şeklinde ve toprağın derinlemesine nem alması için (yaklaşık 20 cm derinliğe kadar) tercihen akşamları yapılır. Kış aylarında ise yağışlar yeterli olacaktır.
Gübreleme
Yılda 2 – 3 defa (GÜBRE KULLANIRIZ.SONBAHARDA YANMIŞ AHIR GÜBRESİ.,İLKBAHARDA İSE SUNİ GÜBRELER OLABİLİR.
c) Yıllık bakım : 
Yabani otların temizlenmesi : İkinci biçmenin ardından yeni çim için uygun ilaçlama ile yabani otlar temizlenir. 4-5 biçme işleminden sonra ( çim ekiminden sonraki 2. yıl ) yeniden uygun yabani ot temizleme ilacı uygulanır. Ürün için öngörülen ilaçlama dozajlarına mutlaka uyulmalıdır.

Havalandırma:İlkbahar ve sonbahar aylarında havalandırma işlemi yaparak çim artıklarını temizleyin.
Yosun temizleme: Yosun, gölgede kalan sıkı toprakta oluşur. Yosun öldürücü serpin ve ilaç etkisini gösterdikten sonra çim havalandırma tırmığı veya elektirkli çim havalandırma makinesi kullanarak yosunları temizleyin.
YAMA ÇİMİ: Çimin hasar gördüğü yerleri onarmak için tamir çimi ekebilirsiniz.
Bitim işleri : Net bir görünüm elde etmek için çim kenar kesici kullanabilirsiniz. Bu sayede toprak ve çim kesilerek çimin istenilen sınırların dışına taşması önlenir.

Güzel bir çim elde etmek için ipuçları:
·         Yağmurlu zamanlarda sümüklü böceklere karşı ilaç uygulayın.
·         Büyümemiş tohumları yüzeye çıkarmamak için toprağı fazla derinlemesine işlemeyin.
·         Çimleri ıslakken biçmeyin.
·         Çim biçme makinasını yüksek hızda kullanmayın.
·         Çim biçme makinasının bıçaklarını düzenli olarak bileyin.
·         Bitkilerin büyümesi kışın yavaşladığından kışın çimleri gerekmedikçe biçmeyin.
·         Mümkünse otomatik sulama sistemi kullanın. Otomatik olarak programlanan sulama sistemleri, hortum veya benzeri hiçbir ürün kullanımı gerektirmeden, dengeli ve ölçülü br sulama yapılmasını sağlar. Bu sistemler ayrıca bitki örtüsüne uygun sulama yaparak su tasarrufu da sağlamaktadır. Tek bir geçişte çimenlerin yeterli ve doğru şekilde sulanmasını sağlar. Sağlıklı çimler için sulama çok öNenlidir. Yaz mevsiminde çok fazla sulama isteyen çimlerin ömrünü uzatmak doğru sulamayla mümkün olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder