AĞAÇ BUDAMA ANKARA

12/18/2016

YABANCI OT MÜCADELESİ

BAHÇEDE YABANCI OTLAR
 SORUN OLAN YABANCI OTLAR
Tek Yıllık Yabancı Otlar
Tek Yıllık Geniş Yapraklılar
Çok Yıllık Yabancı Otlar
Çok Yıllık Geniş Yapraklılar

 ZARAR ŞEKLİ VE EKONOMİK ÖNEMİ Yaşayış : 
Sulama ve gübreleme olanaklarının artması ile hızla çoğalan yabancı otlar meyve bahçelerinde ağaçların suyuna ve besin maddelerine ortak olmak, hasadı güçleştirmek ve diğer hastalık ve zararlılara konukçuluk yapmakla zararlı olurlar.
Yabancı otlar, tür ve yoğunluğuna bağlı olarak  Yabancı otlar bitkisiyle su, ışık, mineral besin maddeleri, havalanma ve yetişme alanı yönünden rekabete girerler. Bunun sonucunda ürünün kaliteSİ  VE MİKTARI düşmektedir. Ayrıca bazı hastalık ve zararlılarında konukçusudurlar. yabancı otlar toprak üstüne çıktıktan sonra uygulanır. 
Kültürel Önlemler :
Meyve bahçelerinde kültürel tedbirler olarak; çapalama, biçme, sürme ve gereği kadar tam yanmış gübre uygulanmalıdır. Çiftlik gübresini iyice yandıktan sonra vermeli, sulama suyu ile olan bulaşmalar önlenmelidir. Çok senelik yabancı otlarda ise birkaç kez toprağın işlenmesi bunların daha zayıf gelişmelerine neden olacağından faydalıdır.
 KİMYASAL MÜCADELE:

 Kullanılacak Alet ve Makineler Yabancı ot mücadelesi, sırt pülverizatörü (Mekanik, Motorlu) veya Hidrolik BAHÇE pülverizatörü kullanılarak yapılmalıdırYabancı otlar çıkmadan öne e yapılacak uygulamalarda toprağın iyi sürülmesi ve mümkün olduğu kadar keseksiz olması sağlanmalıdır. Toprağın nemce zengin olmasına dikkat edilmelidir.

Tek ve çok yıllık yabancı otlarla mücadelede uygulanan çıkış sonrası ilaçlama yabancı- otların gelişmelerinin hızlı olduğu 5-6 yapraklı devrelerinde, güneşli ve rüzgarsız havada yapılmalıdır. İlacın ağaçların yaprak ve çiçeklerine değmemesine dikkat edilmeli, 4 yaşından küçük fidanlarda ilaçlama yapılmamalıdır.

İlaçlama Tekniği Yabancı ot mücadelesinde istenilen sonuca ulaşabilmek için bazı hususlara dikkat edilmelidir.

önerilen herbisitler toprağa uygulanıp tırmık yardımı ile toprağın 5– 6 cm derinliğine kadar karıştırılmalıdır.  Çıkış öncesi kullanılan herbisitlerde toprağın iyi sürülmesine ve keseksiz olmasına dikkat edilmelidir. İlaçlama toprak tavında iken yapılmalıdır. Çıkış sonrası kullanılan herbisitler; yabancı otlar erken gelişme dönemlerinde uygulanır.
 Belli bir alana verilecek ilaç dozunun o alana yeknesak bir şekilde atılmasına dikkat edilmelidir. Bunun içinde kullanılacak aletlerle önceden bir kalibrasyon yapılması şarttır. İlaçlama anında hava sıcaklığının 8–25 oC arasında olmasına özen gösterilmelidir. İlaçlama sırasında rüzgâr 16 km/saat hızını aşmamalıdır. Genellikle sakin havalarda ilaçlama yapılmalıdır.

Meyve ağaçlan altında yabancı otlarla mücadele, yabancı otlar çıkmadan önce ve çıktıktan sonra olmak üzere 2 ayrı şekilde yapılmalıdır.. Genellikle tek yıllık yabancı otlara karşı ilaçlama çıkış öncesi olarak ilkbaharda bahçe sürülüp, otlar temizlendikten sonra toprak nemli iken yapılmalıdır. Yabancı otlar çıktıktan sonra yapılacak ilaçlamalar ise ilkbaharda veya sonbahar sürümünden sonra yabancı otlar 4-6 yapraklı devrelerinde iken uygulama yapılmalıdır. İlacın ağaç, yaprak ve dallarına değmemesine dikkat etmeli, 4 yaşından küçük fidanlara ilaçlama yapılmamalıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder