AĞAÇ BUDAMA ANKARA

12/23/2016

YAPRAK BİTLERİ


YAPRAK BİTLERİ

Genç sürgünlerin hücre özsuyunu hortumlarını sokarak emerler..bu şekilde bitkilere zarar verir.. Dalların uç kısımlarında görünen yaprak korunakları yardımıyla bahçe kuşlarının yaprak bitlerine ulaşması zor hale gelir.
Koloniler halde sürgünler tomurcuklar veyapraklarda bulunurlar.
 Bitkinin özsuyunu eme yaprak bitleri, bitkinin zayıflamasına ve dal uçlarının ve yaprakların kıvrılmasına yol açarak dallarda ve yapraklarda rahatsızlığa neden olur. Bitkilere özellikle meyve bahçelerinde, gül bahçelerinde hasara yol açar.


Yaprak bitlerinin en önemli ihtiyacı proteindir. Bu ihtiyaçlarını bitki özsuyundan sağlarlar.
Fakat yaprak bitlerinin ömrü sadece 5-6 gün kadardır. Bunların kuşlara, sineklere ve diğer canlılara besin olurlar.


YAPRAK BİTLERİNE KARŞI MÜCADELE

Yaprak bitlerinin hepsinin yok edilmesi oldukça zordur. Çünkü mücadeleyle yok etseniz uçarak yeniden gelirler. Bahçelerde yaprak bitine dayanıklı olan sebzelerin yetiştirilmesi de tavsiye edilir. Özellikle marul türleri bu zararlılara karşı dayanıklıdır. Bunun dışında sağlığa zararlı olmayan kimyasallarla ilaçlama yapılabilir. Bahçelerdeki yabancı bitkiler temizlenmeli, toprak sürülmelidir. Kışın ve baharda sürgünler kontrol edilmeli ve yumurtalar görülürse budama yapılmalıdır.kültürel biyolojik ve kimyasal mücadele yapılır.
Bahçe içi yabancı otlar yokedilmelidir.
Toprak işlenmelidir,
Bu zararlıya dayanıklı bitkiler yetiştirilmelidir.kuş türleri ve  doğal düşmanları olan uğurböcekleri ve süprüntü sinekleri doğaya salınmalıdır.feromon tuzaklar kurulabilir.yüzde 20 sinde yaprak biti görülürse kimyasal ilaçlama yapılabilir.

YAPRAK BİTLERİNİN ZARAR VERDİĞİ BAZI BİTKİLER 
Yaprak biti en fazla şeftali, elma, kayısı, armut, erik, badem, zerdali, vişne, kiraz ,gül gibi bitkilere zarar verir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder