AĞAÇ BUDAMA ANKARA

12/21/2016

AĞAÇLARA PARAZİT BİTKİLER

Parazit Bitkiler
Parazit bitkilerin zararları nelerdir
  Bitkinin ışığını engeller.
Bitkinin gıdasına ve suyuna ortak olur.
Toprağın sıcaklığını düşürür ve bitkinin gelişmesini engeller.
Tarım ürünlerinin kalitesini düşürür ve toprağın değerini düşürür.

Ökse otu,  Yaz kış yapraklıdır. Tohum yiyen kuşlarla taşınırlar. İnce dallarda ise dallarla kesilirler, kalın dallarda bulunursa oyularak çıkartılırlar ve yerine katran dökülür. Yapraklı ağaçlarda yaprağını döktükten sonra yabancı ot öldürücü ilaçlarla ilaçlama yapılarak ölmesi sağlanır.ANKARA çevresinde binlerce ağaçta 2008-2015 yılları arasında yaygın olarak rastlanmıştır.yakaladığı dallar ve ağaçları
5-6 sene içinde yavaş yavaş kurutmaktadır.
Budaması yapılan dallarda bir sonraki sene daha az olarak çıkıyor.tabi çevrede mücadele yapılmadığı için yaygın olarak bulunuyor.pek çok ağacın kuruduğuna şahit oldum.


Küsküt otu kızıl ot adlarıyla da bilinen küsküt otu sarı çiçekli olup çok sayıda tohum meydana getirirler. Toprağa dökülen tohumlar zaman zaman çimlenir. Çimlenen tohumlar zayıf kök oluştururlar ve toprak yüzeyinde sürünücü gövde oluştururlar. Daha sonra toprakla ilişkisini keser konukçu bitkiden beslenmeye başlarlar. Konukçu bitki besin maddesini kaybettiği için sararır, zayıf düşer ve ölür. Küsküt çimlenmeden önce sık sık tarladaki yoncalar biçilmelidir. Yoncada görülmesi halinde küskütlü yonca sökülmeli ve küsküt parçalarının tarlaya dökülmemesine özen gösterilmelidir. Küsküt bazen bağlarda da görülmektedir. Bu gibi durumlarda bağın kök boğazına saman serilerek bitkiye tutunması engellenebilir.


  • Canavar otuçeşitli sebze, endüstri bitkileri ve yabancı otların köklerinde yaşarlar. Yaprakları yoktur ve bütün besin maddesini konukçu bitki üzerinden sağlarlar. Boyları on ile on beş santim arasındadır. Konukçunun kök boğazından çıkarlar ve mor renklidir konukçu bitkinin kökleri içerisine salarak besin maddelerine ortak olurlar. Ülkemizde en çok tütün, ay çiçeği ve sebzelerde bulunurlar. Canavar otu ile çok yoğun olarak bulaşık olan tarlalarda verim kaybı % 100'lere kadar çıkabilmektedir. Canavar otlarıyla bulaşık olan tarlalarda kullanılan tarımsal alet veya makineler, bulaşık olmayan tarlalarda kullanılmadan önce çok iyi temizlenmelidir. Canavar otları çiçeklenmeden önce tarladan çekilmeli ve başka bir yerde yakılmalıdır veya çok derine gömülmelidir. Tuzak bitkiler ekilerek de çimlenmeye teşvik edilmeli ve canavar otu ortadan kaldırılmalıdır. Ekonomik olduğu durumlarda methil bromid gibi zehirli gazlar kullanarak ve ruhsatlı zehirli toprak ilaçları kullanarak yok etmek mümkün olabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder