AĞAÇ BUDAMA ANKARA

12/23/2016

KABUKLU BİTLER

KABUKLU BİTLER:
Kabuklu Bitlerin Tanımı: Sarı ve kırmızı olmak üzere iki çeşidi vardır.
 Bu iki tür birbirine oldukça benzer.   
KABUKLU BİTİ ZARAR ŞEKLİ:
 Zararlı hortumunu dokulara sokarak zehir bırakır dokuları parçalar.musallat olduğu meyve ve bitkinin Pazar değeri düşer. 
KABUKLU BİTİ ZARARLI OLDUĞU BİTKİLER:
 Bu zararlıların saptanan konukçuları turunçgil, sedir,servi,dut,ardıç, karaçam, antepfıstığı, bağ ve birçok süs bitkisi ,zeytin keçiboynuzu, sedir, Japon elması, , incir, dut, nar, alıç bitkileri önemli konukçuları arısında yer alır. 
MÜCADELE YÖNTEMLERİ:

yol kenarındaki ağaçlarda daha çok bulunduğu için dikkat edilmelidir. 
MEKANİK MÜCADELE:
 Zararlı ile yoğun bulaşık olan kuru veya kurumaya yüz tutmuş dallar kesilip  sonra dallar yakılmalıdır.budamada kullanılan ağaçlar yüzde 10 luk hipoklorite batırılmalıdır.

BİYOLOJİK MÜCADELE:
 Doğal düşmanlardan gerektiği gibi yararlanmamız için gereksiz yere ilaçlama yapılmamalı; tüm doğal düşmanların korunması yönünden ilaçlamalar en geç temmuz ayı sonunda bitirilmelidir. 
KİMYASAL MÜCADELE:
 Bu zararlıya karşı kış ve yaz olmak üzere iki ayrı dönemde ilaçlama yapılabilir. Mayıs ayından itibaren haftada iki kez larva çıkışları kontrol edilir. 
 Meyve bulaşıklığı %20ten yüksek bulunursa ilaçlama yapılır. Herhangi bir nedenle kışlık ilaçlama yapılmamışsa veya yapıldığı halde populasyon düşmemişse o takdirde yazlık ilaçlamalar uygulanır ve mücadeleye kontrollü olarak devam edilir. 32°C üzerinde ilaçlamadan
kaçınılmalıdır 
Biyolojik mücadelede doğal düşmanlardan gerektiği gibi yararlanılması için gereksiz yere ilaçlama yapılmamalıdır
              KOŞNİLLER

PEK ÇOK AĞAÇTA GÖRÜLÜR.GENELDE SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVELERDE KAHVERENGİ KOŞNİLLER GÖRÜLÜR.AYRICA GENİŞ YAPRAKLI PEK ÇOK ORMAN AĞACINDA ORMANLARIMIZI TEHDİT ETMEKTEDİR. AYRICA GÜLLERDE ZARARI GÖRÜLÜR.ERİK VE KAYSI AĞAÇ LARINDA DAHA ÇOK GÖRÜLMEKTEDİR.KOYU KAHVERENGİ YARIM AY ŞEKLİNDE 
KAHVERENGİ KOŞNİLLER
GÖRÜLÜRLER.KIŞIN NİMF ŞEKLİNDEDİR.MAYIS AYINDA ERGİN HALE GEÇERLER.SÜRGÜNLERİ ZAYIFLATIRLAR VE DALLARI YAVAŞ YAVAŞ KURUTURLAR.
ZAMK AKINTISI ŞEKLİNDE AĞAÇLARDA AKINTI OLABİLİR.
FARKLI KOŞNİL ÇEŞİTLERİDE MEVCUTTUR.MESELA GÜL KOŞNİLİ,ÇAM PAMUKLU KOŞNİLİ,TORBALI KOŞNİL,YUMRULU LADİN KOŞNİLİ GİBİ DİĞER ORMAN AĞAÇLARINADA ZARAR VEREN  KOŞNİLLER MEVCUTTUR.

MÜCADELESİ

   BİZ DAHA ÇOK KAHVERENGİ KOŞNİLDEN BAHSEDECEĞİZ.KOŞNİL MÜCADELESİNDE HASTALIKLI DALLAR KESİLEREK UZAKLAŞTIRILIR.
AĞAÇLARDA GÖLGEDE DAHA ÇOK GELİŞTİKLER VE KOLONİ OLUŞTURDUKLARI İÇİN SIK DİKMEMELİYİZ.
BİYOLOJİK MÜCADELEDE DOĞAL DÜŞMANLARI ARTIRILMALIDIR.SONUÇ ALAMAZSAK ;
KİMYASAL MÜCADELE

LARVADAN BİREYLERİN ÇIKIŞINI TAKİP EDEREK NİSAN SONU GİBİ 15-20 GÜN ARAYLA İLAÇLAMA YAPARAK POPULASYONU YOKEDİLMELİDİR.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder