AĞAÇ BUDAMA ANKARA

12/16/2016

GÜL BAKIMI VE YETİŞTİRİCİLİK

      BAZI GÜLLERİN BAKIMLARI
 ÇİT GÜLLERİ
Salkımlı çiçekleriyle yukarıdaki türden ayırt edilir.bir sap üzerinde birden çok küçük veya orta boylu çiçek bulunur. Bu özellik çok dekoratif bir bitki olmalarını sağlar. Size bir yastıkta tek tür kullanmanızı tavsiye ederiz. Böylelikle güzel bir GÖRÜNTÜ yakalarsınız. Yıl boyu çiçeklenirler, bol bol ve rustik çiçek açarlar..
BÜYÜK ÇİÇEKLİ TIRMANICI GÜLLER Tırmanıcı güllerde sürekli çiçek açarlar, yalnız genelde DİKİMDEN sonra 2. yıla kadar çiçek açmazlar. Çiçekleri çit güllerinin çiçeklerine benzer. Dayanıklıdırlar, bol çiçek açarlar ve geniş alanlara yayılırlar.
. KÜÇÜK ÇİÇEKLİ TIRMANICI GÜLLER Aşırı derecede dayanıklıdırlar ve geniş alanlara yayılırlar. Çiçeklerinin salkım halinde olmasından ve bol olmasından dolayı göz kamaştırıcı bir görünüm arz ederler. Sürekli çiçek açarlar.
 PEYZAJ GÜLLERİ Boyları varyetelerine göre değişmekle birlikte sürekli çiçek açarlar, çok dayanıklıdırlar, sadedirler ve bol çiçeklenme yaparlar. YAPISINA göre geniş, orta ve küçük çiçekli olabilirler. Geniş alanları kapatmakta, çit bitkisi olarak ve bir alanı ayırmak için kullanılabilirler
 BASTON GÜLLER Dikenli bir bastonsu gövde üzerinde büyük tek çiçekli ve salkım çiçekli olabilirler. boy : 100 cm.
 MİNYATÜR GÜLLER Küçük sade ve sürekli olan çiçekleriyle birlikte dişli ve hoş olan yaprakları güzel bir görünüm arz eder. Zarif tomurcukları buğday tanesi büyüklüğündedir. boy : 25 - 35 cm.

 TOPRAK HAZIRLIĞI Bu güllerin büyütülmesi kolaydır. Toprak hazırlığını 2 veya 3 hafta önceden yapmak bitki için fayda sağlar. Topraktaki yabani ot, taş ve benzeri molozları uzaklaştırın. Gübreyi toprağın yüzeyine yaydıktan sonra toprağı belleyerek gübreyi derinler yedirin.

 GÜBRE SEÇİMİ Mineral gübreler : gübreleri karışım halinde kullanmalısınız.

 Organik gübreler : kurutulmuş veya granül halinde hayvani gübre, kompost, yosun, torf..... bunların hiçbiri NPK MİNERALLERİNİ dengeli bir şekilde içermez. Bu yüzden bu gübreleri tek başına kullanmamak gerekir. Bunları mineral gübreler ile birlikte tamamlayıcı olarak kullanmak gerekir. FAZLA GÜBRE güllerin kökünün yanmasına sebep olabilir. SONBAHARDA YANMIŞ AHIR GÜBRESİ VE KİMYASAL OLARAKTA AZOT İÇERMEYEN
İLBAHARDA İSE KİMYASAL YANİ SUNİİ  GÜBRELER OLABİLİR .İLBAHARDA  KİMYASAL GÜBRELER AZOT İÇERİĞİ YÜKSEK GÜBRELER KULLANILABİLİR.
TOPRAK TÜRÜNÜ İYİLEŞTİRME Bazı durumlarda toprağı iyileştirmek için bellendiğinde toprağa homojen şekilde karışabilen düzenleyiciler kullanmak gerekir.
TOPRAĞIN BELLENMESİ Ekmeden önce toprağı 40, 50 cm derinliğinde belleyin. Bellemeyi yaparken yüzeye atılmış gübrelerin toprakla iyice karımasını sağlayın.

Sert soğuklar olmaması şartıyla, ekim ortası ile mayıs başı arasında ekilebilir.
 GÜLLER NASIL YERLERE DİKİLEBİLİR ? Güllerinizi güneşli ve havadar yerlere ekin.
. GÜLLER ARASINDAKİ DİKİM ARALIĞI Fidanlarınızı diktiğiniz zaman ne kadar gelişeceklerini tahmin etmek zordur. GEZİNME ŞEKLİMİZE VE GÜLÜN BÜYÜME ŞEKLİNE GÖRE DİKİM ARALIĞINI AYARLAMALIYIZ.

GÜLLER NASIL DİKİLİR?
Güller herzaman ekilmeye hazırdır. Bununla birlikte kök uçları ve dalların budanmış olması gerekir

 BASTON VE SÜRÜNÜCÜ GÜLLERİN DİKİMİ Baston gülün aşı noktasına gelecek boyda bir herek hazırlayın. Bu hereği dikimden önce çukurun içine saplayın. Böylelikle köklere zarar vermemiş olursunuz. Baston gülün gövdesini soğuktan korumak için hasır türü koruyucu bir malzeme ile sarın. Bu şekilde soğıga karşı bitkiyi naylonla sararak soğuğa karşı korumuş oluruz.
 TIRMANICI GÜLLERİN DİKİMİ Duvar dibine dikim yapacağınız zaman duvarın kenarından 40cm uzakta duvara doğru açılı bir şekilde uygulama yapın. Hava güneşli ve rüzgarlıysa dikim yapacağınız tırmanıcı gülleri nemli bir gazeteye sarılı bir şekilde dkim alanına getirin ve muhafaza edin.

SAKSILAR İÇİN GÜLLER Drenajı iyi yapılmış deriniği 30 ile 50 cm arasında olan saksılara dikim yapınız.toprak dikimesnasında kuru olmalıdır.sulama sonrası toprağa bastırmıyoruz.

NE ZAMAN ÇİÇEKLENİRLER? Çalı güller dikildikleri ilk sene çiçeklenmeye başlarlar, tırmanıcı güllerin çiçeklenmesi dikimden bir sene sonra olur.  Bitkiler Mart ve nisan ayına kadar
Boğaz doldurma yapılır.aşı yeri donmasın.daha sonra hava ısınınca toprak düzeltilir.
DÜZENLİ BAKIM Güllerde verimliliği arttırmak için gübreleme olayına önem vermelisiniz. Bu gübrelemeyi budama sonrası ve temmuz ayında olmak üzere iki defa yapabilirsiniz. Gülün etrafını çapalayın ve etrafındaki yabani otları uzaklaştırın. akşam sulaması yapın. Aşılama sonrası oluşmuş yabani dalları uzaklaştırın. Bunlar genelde kökün hemen üstünde aşı gözününde altındadır. Gülün yeni uzayan sürgünlerinin uçlarını budayarak ve eski yıpranmış dalları uzaklaştırarak çiçeklenmeyi arttırabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder